Hjemmesiden har ikke været opdateret siden 2014 og er ikke under opdatering. For at siden fungerer, er det nødvendigt med cookies. De bruges alene til statistik. Når du klikker dig videre på hjemmesiden, accepterer du samtidig brugen af cookies.
Hjælp til søgning

Træthed

De fleste mennesker føler sig trætte efter en hård dag. Men den type træthed og udmattelse, der følges med visse kroniske sygdomme, fx psoriasisgigt, er en ganske anden. Træthed og manglende overskud er et stort problem for mange med psoriasisgigt og påvirker i alle livets sammenhænge.
 
Hvad skyldes trætheden
Trætheden kan skyldes flere ting. Selve sygdomsaktiviteten er den væsentligste grund, men også faktorer som smerter, søvnforstyrrelser, inaktivitet, nedsat funktion, overvægt eller ringe ernæring, stress og nedtrykthed kan spille en rolle. Når man lige har fået diagnosen - dvs. belastningen ved at få en kronisk sygdom, kan også spille ind. Sygdomsaktiviteten kan påvirkes med gigtmedicin og øvrige faktorer kan forsøges påvirket hver især.
 
Fysisk og psykisk belastning kan altså være med til at forværre symptomerne, der ikke altid forsvinder, selv om man hviler meget.
 
Trætheden skifter
Du oplever måske selv, at du er mere træt og uoplagt end normalt. Trætheden er ofte værre, når gigten er aktiv, men generelt er den skiftende – den kan gå fra at være stædig og konstant, til at ramme pludseligt og slå dig helt ud.
 
Nogle gange er du måske for træt til at gøre selv de mindste ting, som at vaske op eller sætte en kande kaffe over. 
 
Håndtering af træthed
Måske kan følgende hjælpe dig til at leve bedst muligt med trætheden:
  • Prioriter dine gøremål – få klaret de vigtigste, når du har mest overskud.
  • Kast dig ikke over større opgaver, end du kan magte.
  • Hvil dig, når du har brug for det – lyt til din krop og pres ikke dig selv unødigt.
  • Prøv at få nok med søvn.
  • Vær vidt muligt fysisk aktiv – stærke muskler giver dig mere overskud.
  • Spis sundt og varieret – sund mad er kroppens brændstof.
  • Slap af med fx et varmt karbad, stille musik eller massage.
 
  
Tilbage     Udskriv
 

SPONSOR: